top of page
  • Obrázek autoraTerka

Kastrace není tabu: Jak může zlepšit život vašich kočičích přátel

Kastrace koček a kocourů je téma, které často vyvolává emoce a diskuse. Přestože se může zdát jako kontroverzní rozhodnutí, vědecké studie a praktické zkušenosti veterinářů jasně ukazují, že má kastrace pro zvířata i jejich okolí mnoho pozitivních efektů.

Kastrace není tabu

Proč zvážit kastraci?


Zdravotní benefity

  • Prevence reprodukčních nemocí: Kastrace eliminuje riziko onemocnění spojených s reprodukčními orgány, jako jsou nádory na varlatech u samců a nádory mléčných žláz, pyometra (infekce dělohy), a jiné problémy s vaječníky u samic.

  • Snížení rizika rakoviny: Kastrace výrazně snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny mléčné žlázy u samic, což je jedna z nejčastějších forem rakoviny u nekastrovaných koček.

  • Dlouhověkost: Studie ukázaly, že kastrované kočky mají tendenci žít delší a zdravější životy. Jedním z důvodů je snížení rizika vystavení se nebezpečí během páření a útěků, což snižuje šanci na úrazy a nakažení infekcemi.

  • Prevence nakažlivých nemocí: Kastrace snižuje tendenci koček bojovat o teritorium nebo pářící partnery, což vede k menšímu riziku přenosu nakažlivých nemocí, jako jsou FIV (kočičí AIDS) a FeLV (kočičí leukémie), které se často přenášejí skrz kousnutí.

zdroj: Vendramini, T.H.A. et al. (2020) ‘Neutering in dogs and cats: current scientific evidence and importance of adequate nutritional management’, Nutrition Research Reviews, 33(1), pp. 134–144. doi:10.1017/S0954422419000271. <www.cambridge.org>


Behaviorální a sociální benefity

  • Snížení agresivity: Kastrace může vést k poklesu agresivního chování vůči ostatním kočkám. To může zlepšit sociální interakce mezi kočkami v domácnosti i kočkami venku, čímž se snižuje riziko zranění z bojů.

  • Menší tendence k útěku: Kastrace snižuje sexuální motivaci koček a kocourů putovat daleko od domova za pářením, což snižuje riziko ztráty nebo úrazů způsobených auty a dalšími vnějšími nebezpečími.

  • Zmírnění nebo eliminace značkování teritoria: Kastrace, zejména u kocourů, může významně snížit nebo zcela eliminovat značkování teritoria močí, což je běžné a často nežádoucí chování.

  • Redukce sexuálně motivovaného chování: Kastrace odstraňuje chování jako jsou pokusy o útěk, hlasité mňoukání (zejména u samiček při mrouskání) a pokusy o páření.

  • Zvýšená sociabilita: V některých případech může kastrace přispět k tomu, že kočky jsou více relaxované a přátelské, což usnadňuje jejich sociální interakce.


zdroj: Kustritz, M. V. R. (2007). Determining the optimal age for gonadectomy of dogs and cats. Journal of the American Veterinary Medical Association 231, 11, 1665-1675, available from: < https://doi.org/10.2460/javma.231.11.1665>

Mýty o kastraci

Kolem kastrace koček a kocourů koluje řada mýtů, které často způsobují nedorozumění a mohou odradit majitele od rozhodnutí kastraci provést. Zde jsou některé z nejčastějších mýtů:


  • Kastrace mění osobnost kočky. Pravda je, že zatímco kastrace může snížit některé chování spojené s pohlavními hormony, jako je agresivita nebo značkování teritoria, základní osobnost kočky zůstává nezměněna.

  • Je lepší, aby kočka měla alespoň jedno vrh koťat před kastrací. Odborníci na chov koček a veterináři se shodují, že pro zdraví kočky není nutné ani výhodné, aby měla koťata před kastrací. Kastrace před prvním vrhem může naopak snížit riziko některých zdravotních problémů.

  • Kastrované kočky se stávají línými a tloustnou. Zatímco kastrace může mírně ovlivnit metabolismus a energetické potřeby kočky, obezita je většinou způsobena nadměrným krmením a nedostatkem pohybu. Řízení hmotnosti zahrnuje správné krmení a zajištění dostatku aktivit.

  • Kastrační zákrok je pro kočku příliš rizikový nebo bolestivý. Dnešní veterinární praxe kastrační zákroky provádí s předkastračním vyšetřením a za využitím moderních anestetik a analgetik, díky čemuž je zákrok bezpečný a bolest je minimalizována.

  • Kastrace je příliš drahá. Mnoho útulků, záchranných služeb a některých veterinárních klinik nabízí kastraci za sníženou cenu nebo dokonce zdarma v rámci programů kontroly populace. Ceny mohou být navíc kompenzovány dlouhodobými úsporami na veterinární péči spojené s problémy, kterým kastrace předchází.


Jak kastrace ovlivňuje kvalitu života koček?


Kastrace nejenže přispívá k lepšímu zdraví a snížení stresu u koček, ale také prodlužuje jejich život. Kočky, které prošly kastrací, mají tendenci vést klidnější a stabilnější život, což je prospěšné jak pro ně, tak pro jejich majitele.


Kdy kastraci provést?


Ideální čas pro kastraci je před dosažením pohlavní dospělosti, což je obvykle mezi 4. a 6. měsícem věku nebo dosažení 2kg váhy, ale je důležité konzultovat tento zákrok s Vaším veterinářem, který nejlépe zná zdravotní stav a potřeby vašeho mazlíčka.


Závěr

Kastrace koček a kocourů přináší značné benefity jak pro zvířata, tak pro jejich majitele a společnost jako celek. Pomáhá nejen zlepšovat kvalitu života našich chlupatých přátel, ale také řeší problematiku přemnožení koček.





83 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page